Nå starter utviklingen av en megaregion fra Oslo til Hamburg

Feb 26, 2020 | NO

Den 28. februar samler OECD, organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, politikere fra Norge, Sverige, Danmark og Tyskland for å komme et skritt nærmere visjonen om å skape en grønn megaregion i Nord-Europa.

Oslo kommune og Viken fylkeskommune er medlemmer av den grenseoverskridende organisasjonen STRING, som i alt har fem byer og syv regioner som medlemmer i strekningen fra Oslo i nord til Hamburg i sør. Sammen har STRINGs medlemmer en felles visjon om å skape en bærekraftig megaregion i Nord-Europa. Eller sagt med andre ord, en slags grønn Silicon Valley.

– STRINGs medlemmer har i felleskap en enestående mulighet til å bli en grønn megaregion. Sammen har vi kraft til å konkurrere med hele verden. Denne muligheten må vi bruke, sier Anne Beathe Tvinnereim (SP), fylkesråd for klima og miljø, Viken Fylkeskommune, som også er medlem av politisk forum i den grenseoverskridende medlemsorgansasjonen STRING.

– Tilgang til spisskompetanse og kvalifisert arbeidskraft krever et stort befolkningsgrunnlag. Kun i fellesskap med andre nærliggende regioner og byer i nabolandene har vi mulighet for å bli et attraktivt sted hvor investorer, virksomheter og høytuddannet arbeidskraft kommer for å utvikle, teste og eksportere grønne teknologier i stor skala, sier

For å komme et skritt nærmere visjonen, har STRINGs medlemmer startet et samarbeid med organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD. OECD skal komme med konkrete anbefalinger for hvordan byene og regionene i STRING-samarbeidet samlet kan sikre kompetanser innenfor grønne teknologier og en bærekraftig infrastruktur, som ifølge OECD er forutsetninger for å kunne skape en megaregion.

Fra ord til handling

Samarbeidet mellom OECD og STRING startes ved å samle politiske representanter fra STRING, høytstående embetsmenn fra OECD og utvalgte nord-europeiske politikere i OECDs hovedkontor i Paris den 28. februar. Her skal deltakerne bidra med innspill for å gi OECD best mulig kunnskapsgrunnlag og for å diskutere retningen for de kommende OECD-anbefalingene, som vil bli avgjørende for den fremtidige retning for byene og regionene i STRING-samarbeidet.

Av norske politikere deltar Ola Elvestuen (V), Vegar Andersen (Ap) og Anne Beathe Tvinnereim (Sp) på kick-offen.

– For å tilrettelegge for grønn vekst og næringsutvikling, er vi nødt til å trappe opp det grenseoverskridende samarbeidet. Den strategiske retningen i STRING-samarbeidet kommer til å være et viktig ledd i hvordan vi omsetter regjeringens og EUs klimamål i praksis ved å skape en felles politisk handlingsplan for å komme et skritt nærmere visjonen om at bli en nord-europeisk megaregion, sier Anne Beathe Tvinnereim (SP).

De endelige anbefalingene fra OECD vil bli lansert i starten av 2021.

Faktaboks om STRING:

  • STRING er en grenseoverskride organisasjon med 7 regioner og 5 byer som medlemmer i strekningen fra Oslo i nord til Hamburg i sør.
  • Medlemmene er: Oslo kommune, Viken Fylkeskommune, Göteborg, Västragötalandsregioen, Halland regionen, Skåne region, Malmö, København, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Hamburg og Schleswig-Holstein.
  • STRINGs visjon er å skape en bærekraftig megaregion i Nord-Europa.
  • Nå starter utviklingen av en megaregion fra Oslo til Hamburg

Share with

Latest Posts

GREATER4H Grant Agreement signed in the European Parliament

GREATER4H Grant Agreement signed in the European Parliament

Today, the Acting Director of CINEA Mrs. Paloma Aba Garrote and the GREATER4H Project Coordinator from Schleswig-Holstein Mr. Werner Schwarz, Minister of Agriculture, Rural Areas, European Affairs and Consumer Protection are formally signing the GREATER4H Grant...

read more
Join the GREATER4H kick-off event

Join the GREATER4H kick-off event

On March 27, 2023 STRING and Land Schleswig-Holstein are initiating the GREATER4H Hydrogen project by bringing together policy makers from the STRING megaregion as well as participants from the hydrogen industry and representatives of the European Institutions, DG MOVE, the European Commission and CINEA.

read more
STRING welcomes its newest member: The German city of Kiel

STRING welcomes its newest member: The German city of Kiel

We are happy to announce, that during the Political Forum meeting on the 9th of February 2023 at the Science Center in Kiel, the city has been officially approved as a STRING member. The focus on development and deployment of hydrogen technologies is just one of...

read more